Abademy ve Otizm Tedavi Protokolü Üzerine

Abademy olarak “Abademy ve Otizm Tedavi Protokolü Üzerine” konusunda Göktürk dergisinde yer aldık.

DERGİ PDF HALİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

ABADEMY VE OTİZM TEDAVİ PROTOKOLÜ ÜZERİNE

Selim Bey öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1978 İstanbul doğumluyum. Yozgatlıyım. Evliyim ve 2 çocuğum var. Celal Arat ve Ayça Tara. Pertevniyal Lisesi mezunuyum. Marmara Üniversitesi, Makina Bölümü Teknik Öğretmenlik Lisansını bitirdim. O esnada pedagojik formasyonumu da aldım.
Askerliğimi bitirdikten sonra çalışma alanı olarak engelli çocukların eğitimine gönül verdim.

İstanbul Ticaret Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uygulamalı Psikoloji Yüksek Lisansını tamamladım. Ardından Altınbaş Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi Yüksek Lisansı yeni bitirdim. Şimdi İngilizcemi geliştirip doktora yapmak istiyorum

ABADEMY kuruluşundan bahseder misiniz?

2003 yılından beridir, yaklaşık 18 yıldır özel eğitim sektöründeyim. Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi’nde (O.Ç.E.M.) çalıştım, Özel Eğitim Merkezi’nde çalıştım, ayrıca bir başka Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin kurucusu oldum ve yöneticilik yaptım. Hep inovasyon peşinde koştum. İçinde bulunduğum tüm ekiplerle, yeni eğitimlerin takipçisi oldum. Eğitimlere katılarak veya seminerlerin organizasyonunu yaparak hep öğrenmeye odaklandım. Tüm bu çalışmalar özel gereksinimli çocuklara nasıl aktarılır diye kafa yordum. Uygulayıp analiz ve karşılaştırma yaptım. En son noktada, otizm ve diğer nörogelişimsel farklılıkların tedavisinde kullanılacak, ismine de “Otizm Tedavi Protokolü” dediğimiz sistematik bir takip çizelgesi geliştirdim. Bunu da uygulamak için kendime yeni bir şirket kurdum. Kurarken pandeminin geleceğinden haberim yoktu. Gerçi haberim olsaydı ben yine yoluma devam ederdim diye düşünüyorum. Böylece 24 şubat 2020 tarihi yeni şirketimin doğum tarihi oldu.

ABADEMY, nörogelişimsel farklılığa sahip çocukların gelişimlerinde hız kazanmalarına yardımcı olmak ve ailelerinin ihtiyacı olan tüm desteği sağlamak üzere çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. Uzman ve deneyimli çalışma arkadaşlarımın da gösterdiği emek sayesinde, daha şimdiden hayatlarına dokunup köklü ve olumlu değişiklikleri gözlemlediğimiz çocuklarımız ve ailelerinden bu yıl 3 tanesini mezun etmeyi planlıyoruz.

ABADEMY isminin bir özelliği var mıdır?

Evet var tabii ki, ABADEMY hem zekice bir isim oyununa sahip hem özellikle ABA sözcüğünü dışarıda bırakmıyor, hem de akademi çağrışımı ile bilimsellik içeriyor. Ayrıca logosunda, markanın renklerinde çok emek var. Marka hikayesi de içime çok sindi doğrusu.
Marka yüksek lisansı okuduğumu belirtmiştim. Markanın hikayesini oluştururken üniversitedeki hocamdan profesyonel destek aldım. Brand Suite İstanbul marka tasarım ajansı, Marka Mimarisini tasarladı. Sevgili Bülent Fidan bu konuda çok tecrübeli ve onun yönlendirmeleri markanın doğuşunu hazırladı.

Otizm ile ilgili tedavi protokolü uygulaması nedir, nasıl uygulanır? Ve sonrası etkileri nelerdir?

Yıllar içinde takip ettiğim vakalardan edindiğim tecrübeleri birleştirdim. Bunların sonunda genel bir takip sistemi oluşturdum. Ailelere yenilikçi bir bakış açısı getirerek, otizm ve diğer nörogelişimsel bozuklukların tedavi protokolünü üç aşamalı sistematik bir model olarak sunmaya başladım.

Birinci aşama: Çocuğun takvim yaşı ile gelişimsel yaşını eşitlemek için ABA terapi, oyun oynama becerileri, dil konuşma terapisi, ergoterapi vb. gibi konularda çocuk gelişimi ve aile danışmanlığı yapmak.

İkinci aşama: Anne ve babanın kaygı, öfke, tutum geliştirme, empati vb. gibi durumlarını değerlendirme araçlarıyla netleştirip yönlendirmek. Bunun yanında özel bir çocuğa sahip olmanın hayat boyu gerektirdiği esneklik, dayanıklılık ve farkındalık gibi becerileri kazanma yolunda aile danışmanlığı yapmak.

Üçüncü aşama: Ailelere, farklı gelişim gösteren çocuklarının, psikiyatri, nöroloji, genetik tanı, metabolizma, gastroenteroloji, endokrinoloji, kbb, göz, diş gibi tıbbi konsültasyonlarını takip etmeleri konusunda aile danışmanlığı yapmak. Gereken alanlarda ilgili hekimlerin tedavi sürecine dahil olmalarını sağlamak.

Özel Çocuklar dediğiniz, kurumunuzda ilgilendiğiniz farklı çocuklar kimlerdir? İsimlerini kısaca paylaşabilir misiniz?

Tabi ki. Aslında bu isimler, DSM 5’te ruhsal hastalıkların kodlanması, sınıflandırılması ve tanılanması başvuru el kitabı’nda ayrıntılı olarak geçmektedir. Nörogelişimsel bozukluklarda, otizm spektrum bozukluğu, down sendromu, dil, konuşma ve iletişim bozuklukları, motor gelişim bozuklukları, sosyal gelişim bozuklukları, özel öğrenme güçlükleri, okuma ve yazma bozuklukları, zihinsel gelişim gerilikleri, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozuklukları v.b. gibi tanılamalar bulunmaktadır. Bunların dışında henüz tam tanılamaları olmayan, bizlerin risk grubunda olarak isimlendirdiği vakalarla da çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

Yapmış olduğunuz işte hissettikleriniz nelerdir?

İşimi seviyorum. Manevi doyum çok fazla. Çocuklarla her zaman iyi bir iletişim kurmuşumdur. Vaktimi geçirdiğim zaman, aklımı kullandığım problemlerin çözümleri ve o özel çocukların sesi olmak, yeri geldiğinde babaları olmak çok anlamlı. Gurur verici. Farklı iş sektörlerine baktığımda bizim alanımızdaki gibi bir çıktıları yok. Hatta çok daha yıpratıcı ve stresli olduğunu gözlemliyorum. Onlara da ihtiyaç var sonuçta, ancak bizim çıktımız, bir çocuğun hayatının değişmesi, söylediği bir kelime ile hayata yeniden gözlerini açmış gibi olmasıdır. Emek çok ama sonucunu görmek her şeye değiyor.

İşiniz ile ilgili eğitim veriyor musunuz?

ABADEMY, bu yıl Haliç Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ile bir anlaşma yaptı. Bu yıl boyunca sektörümüzle ilgili eğitimlerin tamamını üniversite ile birlikte vereceğiz. Kendimizi, ekibimizi geliştirme gayretimizin dışında, alanda olmak ve öğrenmek isteyen diğer gençlere de yol gösterici olmak, bu seminerlerin organizasyonunu yapmak da ayrıca keyifli.

İlerleyen süreçlerde başka projeleriniz var mıdır?

Aslında bir hayalim var. Gelecekte İstanbul Otizm Hastanesini açmak. Bu şimdilik ulaşılması zor da olsa burada paylaşmış olayım. Sizin aracılığınızla evrene mesajımı göndermiş olayım. Kozmik güç bunu hissetsin, özümsesin ve kadere hüküm versin. Belki olur. 🙂
Bunun dışında Türkiye’de ve dünyada şubeleşmeyi planlıyorum. Yani hali hazırda Tekirdağ ve İzmit’te danışmanlık verdiğimiz kurumlarımız var. Bunların sayılarını arttırmak ve daha çok çocuğa ve aileye fayda sağlamak istiyorum. Bu konudaki tecrübelerimizi yurtdışındaki başka kurumlara “know – how” modeli ile götürmek istiyorum.