Otizmde Online ABA Eğitimi, Kanada Modeli
Çevrimiçi Abademy Sohbetleri’ devam ediyor. Bugün 19 nisan Pazar saat 17.00 ‘de yani bir canlı yayınımız daha oldu.
Abademy Danışmanlık olarak bu sefer ki konuğumuz, Kanada’dan, MADS, BCBA, Pelin Eraktan oldu. Kendisi ile Kurucumuz Selim Parlak, Otizmde Online ABA Eğitimi, Kanada Modeli üzerine sohbet gerçekleştirdi.
Pelin Eraktan kimdir?
Uzman Davranis Analisti Psk. Pelin Eraktan
1976 yilinda Aydin’da dunyaya geldi. Ilk ogrenimini Bodrum’da orta ve lise ogrenimini Istanbul’da tamamladi. 1998 yilinda Istanbul Universitesi Edebiyat fakultesi Psikoloji bolumunden mezun oldu. 1998-2000 seneleri arasinda kaynastirma egitimi veren ve pilot bir proje olan Cagdas Montessori Anaokulu’nda farkli engel gruplarinda olan cocuklarla egitimci psikolog olarak calisti. 2000-2008 seneleri arasinda Istanbul’dali ozel bir rehabilitasyon merkezinde egitim koordinatorlugu yapti. Bu sure boyunca otizm’e duydugu ilgiyle beraber calismalarini otizm uzerinde yogunlastirarak bu konudaki ulusal ve uluslararasi bircok kongreye katildi. Yine otizmle ilgili calismalarin daha yakininda olabilmek ve bu konuda yuksek egitimini surdurmek amaciyla 2008 senesinde Kanada’nin Ontario eyaletine ve Toronto sehrine yerlesti. Otizmde yaygin olarak kullanilan bir yaklasim olan Uygulamali Davranis Analizi konusunda uzmanlasabilmek icin 2010 senesinde Seneca College “Autism and Behavioural Science” Ontario yuksek okul sertifika programini 2015’de Brock University “Applied Disability Studies-specialization in applied behaviour analysis” yuksek lisans programini tamamladi. 2017 senesinde Davranis Analistlerinin Amerika Birlesik Devletleri’nde yer alan odasindan “Davranis Analisti” unvanina hak kazandi. Halen Ontario eyaletinin Markham sehrinde bulunan “1to1 Therapy Services” adli multidisipliner bir kurumda Uygulamali Davranis Analizi programinin yoneticiligini yapmaktadir. Ayrica; Erken yasta Denver yaklasimi uygulayici sertifikasini 2019 Mart ayinda tamamlamistir. Uygulamali davranis analizi cercevesinde aile ve egitimci egitimi, erken mudahele yaklasimlari, ve sozel davranis yaklasimi klinik calismalarinin temelini oluşturmaktadır.
Konu İçeriklerinin Şöyle Olmuştur;
*Neden ABA Telepractice yada Telehealth?
*Online ABA seansları nasıl uygulanmaktadır? Aile ile mi yoksa bireyle olması mümkün müdür? *Zoom, Teams, Skype, Whatsup, hangi digital görüntülü konuşma platformu daha çok tercih ediliyor?
*1TO1 Therapy Center da işleyiş nasıl oluyor? Online Aba eğitimin/danışmanlığının avantajları ya da dezavantajları?
*Kanada Hükümetinin özel eğitim hizmetleri sağlaması ne şekilde oluyor?
*Kimler uzaktan Aba eğitimi/danışmanlığından faydalanabilir?
*Uzaktan eğitim her zaman kullanılabilir mi yoksa yüz yüze seans yapılamadığında mı yapılabilir?
*Corona virüsün ortadan kalktığı dönemde ailelerin bu şekilde (online) danışmanlık talep etmelerine karşılık hizmet vermeye nasıl bakarsınız?
*Bir bakıma bu süreçte ailenin de öğretime dahil edilmesini kolaylaştırıyor diyebilir miyiz?
*Öğretimin, okul-danışmanlık-rehabilitasyon dışına çıkıp, asıl ailenin zorlanma yaşadığı alanda, yani evde olması olumlu mudur?
*Terapist evde bulunuyor mu bu süreçte? Bulunuyorsa ne kadarlık zaman dilimlerinde?
Covid19 sebepli tüm dünyanın evde beklemede olduğu şu günlerde, nörogelişimsel farklılığa sahip çocuklarımızın ailelerini bilgilendirmeye devam edeceğiz.
Bu esnada A B A D E M Y olarak bizler, uzaktan /online eğitim + evde eğitim ile başladık.