Otizmde Online ABA Eğitimi, Amerika Modeli

ABADEMY Kurucusu Selim Parlak ve Amerika’da Davranış Analisti olarak görev yapan Hande Cihan canlı yayında Özel Eğitim ve ABA Terapisi’nde Uzaktan Eğitimi konuştu. Amerika örneklerininde konuşulduğu canlı yayın ABADEMY instagram hesabı üzerinden gerçekleşti..

Yayın Konu İçerikleri Şöyledir;

Neden ABA TELEPRACTİCE YADA TELEHEALTH, yani online aba eğitim/danışmanlığı?

Online ABA seansları, DİGİTAL GÖRÜNTÜLÜ KONUŞMA PLATFORMU ile (ZOOM, TEAM, SKYPE, WHATSUP V.B.) nasıl uygulanmaktadır? Aile ile mi yoksa çocukla birebir mi uygulanmaktadır?

Online Aba eğitimin/danışmanlığının avantajları ya da dezavantajları nelerdir?

Kimler uzaktan Aba eğitimi/danışmanlığından faydalanabilir?

Uzaktan eğitim her zaman kullanılabilir mi? Yoksa yüz yüze seans yapılamadığında mı yapılabilir?

Corona virüsün ortadan kalktığı dönemde, ailelerin bu şekilde(online) danışmanlık talep etmelerine karşılık, hizmet vermeye nasıl bakarsınız?

Corona virüs döneminde uzaktan eğitim, bir bakıma ailenin de öğretime dahil edilmesini kolaylaştırıyor diyebilir miyiz?

Öğretimin, okul-danışmanlık-rehabilitasyon dışına çıkıp, asıl, ailenin zorlanma yaşadığı alanda, yani evde olması olumlu mudur?

Terapist evde bulunuyor mu bu süreçte? Bulunuyorsa ne kadarlık zaman dilimlerinde?

Geçenler Anadolu üniversitesi Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi’nde şöyle bir yazı vardı; Araştırmalar özel gereksinimli çocuğa sahip ailelerin, çocuklarının hayata gelmesiyle birlikte içinde bulundukları yeni durum karşısında, çeşitli konularda bilgiye gereksinim duyduklarını ortaya koymaktadır. Bu gereksinimlerin karşılanmasına yönelik sunulan yüz yüze eğitim programlarına, birer yetişkin olan ebeveynlerin çeşitli sebeplerle katılamaması söz konusu olabilir. Bu noktada ebeveynlerin bilgiye erişimleri açısından engel teşkil eden faktörleri ortadan kaldırarak daha büyük kitlelere bilgiyi erişilebilir kılmak amacıyla, eğitimde esnek yer ve zaman imkanı sunan uzaktan eğitim sisteminden yararlanılabilir. Bu konuda ki düşünceleriniz nelerdir?

HANDE CİHAN KİMDİR?

Hande Cihan Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Davranış Analizi Sertifikasyon Kurulu’na (Behavior Analyst Certification Board-BACB) bağlı bir davranış analistidir. 2014 yılında Columbia Üniversitesi Uygulamalı Davranış Analizi Bölümü’nde ve Fred S. Keller Okulda 3 ay eğitim aldıktan sonra davranış analisti olmaya karar vermiştir. 2016 yılında Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamlayıp 2018 yılında Amerika Boston’da Simmons Üniversitesi’nde Uygulamalı Davranış Analizi Bölümü’nde bir diğer yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. 2018 yılından bu yana ev, okul ve klinik ortamlarda yaşları 1 ile 19 arasında değişen otizmli bireylerle davranış analisti olarak calışmaktadır. Boston’da Bierman ABA Otizm Merkezi’nde halen davranış analisti (BCBA) olarak calışmaktadır. Burada eğitsel değerlendirmeler, terapist eğitimleri, aile eğitimleri, davranış değiştirme programlarının hazırlanması ve güncellenmesi, işlevsel değerlendirmeler gibi görevleri yürütmektedir.