Konuşma Terapisi Nasıl Yardımcı Olur?
Dil ve Konuşma terapisi, iletişimi, yemeyi ve yutmayı iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca güven, öğrenme ve sosyalleşmeyi teşvik edebilir.
Konuşma terapisi nasıl yardımcı olur?
Serebral palsili kişilerde konuşma bozuklukları yaygındır. Aslında, İsveçli araştırmacılar tarafından 2012 yılında yapılan bir araştırma, konuşma problemlerinin serebral palsili tüm çocukların yarısından fazlasını etkilediğini buldu.
Serebral palsili bazı çocuklar yüz, boğaz, boyun ve kafa kaslarını kontrol etmekte zorlanırlar. Bu konuşma, çiğneme ve yutma ile ilgili sorunlara yol açabilir. Ayrıca salya akmasına neden olabilir ve genel olarak etkileşim ve öğrenme yeteneğini etkileyebilir. Ayrıca işitme sorunu olanlar konuşulan dili anlamakta zorlanabilirler. Dil ve Konuşma terapisi, konuşma için kullanılan kasları güçlendirerek, sözlü motor becerilerini geliştirerek ve konuşma ve dil anlayışını geliştirerek çocuğun konuşmasını ve iletişimini geliştirmeyi amaçlar. Ayrıca disfaji gibi yutma bozukluklarına da yardımcı olabilir.
Konuşma terapisinin faydaları.
Serebral palsili çocuklar için konuşma terapisi çok yardımcı olabilir.
Çocuklar konuşmalarını ve iletişimlerini geliştirdikçe ihtiyaçlarını daha iyi ifade edebilir, düşüncelerini paylaşabilir ve başkalarıyla etkileşim kurabilirler. Yemek yemeyi, çiğnemeyi ve yutmayı zor bulan serebral palsili çocuklar da normal büyüme ve sağlıklı kiloyu koruma sorunları yaşayabilir. Konuşma terapisi, çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu doğru beslenmeyi ve sıvıyı almasını kolaylaştırarak bu sorunlara yardımcı olabilir. Bu, genel yaşam kalitelerini iyileştirebilir ve bağımsızlıklarını artırabilir.
Konuşma terapisti aşağıdaki konularda yardımcı olabilir:
-Telaffuz
– Akıcılık / kekemelik
-Ses ve kelime oluşumu
-Ritimler
-Dil ve kelime gelişimi
– Yüksek sesle konuşma
-Sözün anlaşılması
-Kelime-Nesne İlişkisi
-Destek ve nefes kontrolü
-Çiğneme
– Yutma
-Konuşma kaslarının koordinasyonu ve gücü.