Atypical

Yapım: ABD, 2017
Tür: Komedi/Dram
Yönetmen: Robia Rashid
Oyuncular: Keir Gilchrist, Jennifer Jason Leigh, Brigette Lundy-Paine, Amy Okuda
Dizinin Konusu: Sam; annesi, babası ve kız kardeşiyle birlikte, 18 yaşında bir lise öğrencisidir. Sadece 18 yaşında olması bile kafasının karışık olması ve tuhaf davranışları için yeterli bir sebep olacakken, Sam’de bir de Otizm Spektrum Bozukluğu vardır. Kalabalıktan, gürültüden, kendisine dokunulmasından hiç hoşlanmayan Sam, bunlarla baş edebilmek için kendince yöntemler geliştirmiş. Gürültülü bir ortamda bulunması gerektiğinde kulaklık takmayı tercih eden Sam’i görenler onun tuhaf olduğunu düşünürler. Sam diğerlerinden farklı olduğunu ve insanların kendisi hakkında ne düşündüklerini bilir ama neden alay ettiklerine bir türlü anlam veremez. Bütün bu zorluklara şimdi bir de kendi başına bir birey olma mücadelesi ekleyerek, sınırlarını zorladığına tanıklık ediyoruz. Terapisti Julia’nın da yönlendirmesiyle, kendi hayatına ait kararları artık kendisinin vermesi gerektiğini, ancak bu şekilde bir yetişkin olabileceğini fark eder. İlk adım olarak da bir kız arkadaş edinmeye karar verir.
Sam’in annesi Elsa, üniversite mezunu bir ev kadınıdır. Oğlu Sam’e otizm teşhisi konduğu günden beri bütün hayatını oğluna adamış, yiyeceğinden, giyeceğine, eğitiminden, sosyal hayatına kadar her şeyiyle tek başına ilgilenmiştir. Bu durum zaman zaman kendini haksızlığa uğramış ve çok yorgun hissettirse de, başka türlü bir yaklaşım düşünemez hale gelmiştir. Sam’in üzülmesini, kalbinin kırılmasını engellemek için çabalarken aslında onu çok sıktığının ve büyümesine de engel olduğunun farkına varamaz. Sam’in bağımsızlık mücadelesi, Elsa’nın da kendisini ve hayatını sorgulamasına sebep olur.
Evin babası Doug ise, Sam’in durumunu Elsa kadar çabuk kabul edememiş, duruma adapte olmakta güçlük çekmiş, bocalamıştır.
Şimdi, Sam 18 yaşına geldiğinde ve artık bir erkek olarak tavsiyeye ihtiyacı olduğunda bu durumu geçen zamanı telafi etmek için bir fırsat olarak görür. Baba-oğul şimdiye kadar hiç olmadıkları kadar yakındırlar.
Ve evin kızı Casey, Sam ile aralarında çok az yaş farkı olmasına rağmen, küçüklüğünden beri ona göz kulak olmayı görev kabul eder. Fakat Casey evin çoğu zaman ihmal edilen çocuğu olmuştur. Anne ve babasının kendisini ihmal ettiklerini düşündüğü anlarda bile Sam’i düşünmekten ve onu koruyup kollamaktan hiç vazgeçmez.